Ρέστειον | Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων

Loading

210 96.56.736 info@restion.gr
Greek English

Από την ομάδα των ψυχολόγων του Ρέστειον

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ανί Ζαμκοτσιάν

Ρία Πανουσοπούλου


θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε με λόγια απλά το σκεπτικό μας και το κλίμα που επιδιώκουμε στον χώρο μας. Οι δυσκολίες της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας. Παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, η ηλικία αυτή να είναι μια όμορφη και δημιουργική περίοδος στη ζωή του ανθρώπου.

Οι μουσικές συναθροίσεις, τα ομαδικά παιχνίδια, οι συναντήσεις ανάγνωσης βιβλίων, η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και η πληθώρα δράσεων που παρέχονται στο Ρέστειον είναι μέρος της θεραπευτικής αναψυχής με στόχο την διατήρηση ή και την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ενοίκων μας, των λειτουργικών τους ικανοτήτων και της ψυχοκοινωνικής ποιότητας της ζωής τους. Ο επιτυχημένος συνδυασμός για την επίτευξη της καλής διάθεσης και παράλληλα το να ωφελούνται οι άνθρωποι της τρίτης και τέταρτης ηλικίας προϋποθέτει εξειδικευμένη προσέγγιση και μία πολύ μεγάλη βάση οργάνωσης και συνεργασίας από το έμπειρο προσωπικό. Οι ψυχολόγοι επιπλέων της στήριξης προς τους ενοίκους, παρέχουμε ψυχοεκπαίδευση στους εργαζόμενους του κέντρου αλλά και εμείς οι ψυχολόγοι λαμβάνουμε πολύτιμη καθοδήγηση και πληροφόρηση από τους έμπειρους νοσηλευτές, την άρτια καταρτισμένη φυσιοθεραπεύτρια, τους γιατρούς μας και από όποιον έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους ενοίκους μας.

Η επαφή με τους συγγενείς περιλαμβάνει από μέρους μας στήριξη και καθοδήγηση στα θέματα αντιμετώπισης των αγαπημένων τους λόγω των δυσκολιών των ηλικιωμένων που συχνά είναι η μη αποδοχή της έλλειψης αυτονομίας τους, το φάσμα των νευρολογικών διαταραχών καθώς και το μεγάλο υπαρξιακό πρόβλημα και η κατάθλιψη που αντιμετωπίζει αυτή η ηλικία. Η σχέση μας με τους κοντινούς ανθρώπους των ενοίκων μας είναι ζωτικής σημασίας καθώς οι πληροφορίες που έχουμε από μέρους τους για τους ανθρώπους τους, συμβάλουν στην κατανόηση των αναγκών και της ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων που φιλοξενούμε. Υπάρχει κάτι βαθύ και πολύ ουσιαστικό για το οποίο όλο το προσωπικό του Ρέστειον συνεργάζεται και είναι αυτό που δίνει νόημα στην όποια διασκέδαση, συνάθροιση και επιτυχημένη έκβαση των δράσεών μας. Μέσα από το μοίρασμα πληροφοριών μπορούμε να αφουγκραστούμε και να πλησιάσουμε την ανάγκη των ανθρώπων μας να αισθάνονται πρωτίστως χρήσιμοι και να βρουν νόημα στην διαμονή τους. Ένα νόημα που σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθενός ξεχωριστά θα δώσει αξία στην προσωπική μας επαφή, στην θεραπευτική αναψυχή και την καθημερινή μας αλληλεπίδραση.

«Υπάρχω ακόμα και θέλω να συνεχίσω να υπάρχω γιατί αισθάνομαι χρήσιμος και σημαντικός.»

Αυτή την αίσθηση επιδιώκουμε όλοι εδώ στο Ρέστειον να φωλιάσει στην ψυχή των ανθρώπων μας. Βασικό μας μέλημα είναι η αποφυγή της περιθωριοποίησης που συχνά αισθάνονται τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως αναπηρίες και άνοια. Μοιράζοντας υπευθυνότητες, σύμφωνα με τις δυνατότητες της υγείας τους, γινόμαστε όλοι μέρος της ίδιας ομάδας, χρήσιμα μέλη της κοινότητάς μας. Οι πιο καλοστεκούμενοι που το επιθυμούν, παροτρύνονται να βοηθούν τους πιο αδύναμους στην μετακίνηση με το αμαξίδιο ή τους περιπατητήρες πι, θα περάσουν χρόνο με τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα, θα βοηθήσουν στην τραπεζαρία και θα συμμετέχουν στα μουσικά δρώμενα. Όχι γιατί δεν τα κάνει και το προσωπικό αυτά, αλλά γιατί με την καθοδήγηση του προσωπικού συμμετέχουν και αισθάνονται χρήσιμοι στην κοινότητά μας. Είναι και εκείνοι που φαινομενικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αλλά μπορούν τόσα πολλά! Να μας δώσουν έμπνευση και δύναμη από τα χρόνια τους και την θέλησή τους για ζωή. Είναι εκείνοι που ξέρεις πάντα ότι θα πας κοντά, για το γλυκό τους χαμόγελο και την ζεστή τους καρδιά που απλόχερα προσφέρουν χαρίζοντας ψυχική ανάταση σε όποιον τους την ζητήσει. Όπως το παιδί χρειάζεται από τον φροντιστή του να το οριοθετεί, να περιορίζει τα αρνητικά και να ενισχύει τα θετικά έτσι και ο ηλικιωμένος άνθρωπος χρειάζεται αυτή την φροντίδα με σεβασμό και ευαισθησία.

«Τα μικρά, τα πολύ μικρά πραγματάκια ριζώνουν δυνατά στην ψυχή μας και φτιάχνουν δάση παντοτινής αγάπης, Φροντίδα, συντροφιά, νοιάξιμο.»


« Αυτή την βόλτα

θα την κάνουμε παρέα

από όσα πιο πολλά χέρια μπορούμε κρατημένοι.

Πρόσχαρα, ήρεμα, γλυκά

με το συναίσθημα οδηγό

επειδή αυτό δεν χάνεται ποτέ ».

 

Ρ. Π.
Υπογραφή
… η ομάδα του Ρέστειον.

 

 

References
Theurer, K., Mortenson, W. B., Stone, R., Suto, M., Timonen, V., & Rozanova, J.
(2015). The need for a social revolution in residential care. Journal of aging studies, 35, 201-210.